L'AFMC comença la seva activitat promotora de concerts l'any 1991 sense ser una entitat pròpiament dita i definida, realitzant fins al moment 722 concerts als següents cicles:
52 concerts - tots els dijous de l'any 1991 - a “La Cova del Drac” del carrer Tuset de Barcelona (Anton Serra toca ininterrompudament cada setmana un concert diferent i amb diferents intèrprets)
14 concerts al “Turó Parc” de Barcelona, durant els mesos de juny i juliol 1992 i 1993 Patrocinats per l'Ajuntament de Sarrià-Sant Gervasi
55 concerts: 42 concerts a Barcelona repartits entre el Turó Parc, el Parc Güell, Can Altimira, el Laberint d'Horta i l'Hivernacle del Parc de la Ciutadella, durant els mesos de maig i juny i una prorroga de 13 concerts mes al Hivernacle del Parc de la Ciutadella durant els mesos de juliol, agost i setembre. Organitzats i patrocinats per nosaltres i l'Ajuntament de Barcelona / Institut Municipal de Parcs i Jardins.
43 concerts a Barcelona repartits entre els Jardins de Can Altimira, l'Hivernacle del Parc de la Ciutadella, el Jardí de la Tamarita, el Laberint d'Horta i el Parc Güell, durant els mesos de juny i juliol.Organitzats per nosaltres i Parcs i Jardins / Ajuntament de Barcelona i patrocinats per SindiBank SB.
47 concerts a Barcelona repartits entre els Jardins de Can Altimira, l'Hivernacle del Parc de la Ciutadella, el Jardí de la Tamarita, el Laberint d'Horta i el Parc Güell, durant els mesos de juny i juliol. Organitzats per nosaltres i Parcs i Jardins / Ajuntament de Barcelona i patrocinats per SindiBank SB.
51 concerts a Barcelona repartits entre els Jardins de Can Altimira, l'Hivernacle del Parc de la Ciutadella, el Jardí de la Tamarita, el Parc del Laberint d'Horta i el Parc Güell, durant els mesos de juny i juliol. Organitzats per nosaltres i Parcs i Jardins / Ajuntament de Barcelona i patrocinats per SindiBank SB, amb la col·laboració de l'Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica, L'Associació d'Artistes, intèrprets o executants i L'Institut de Cultura / Grec 98.
64 concerts a Barcelona amb una mitjana de 150 persones per concert i repartits entre l'Espigó de Bac de Roda, l'Hivernacle del Parc de la Ciutadella, els Jardins de Can Altimira, L'Illa Montserrat Roig, el Parc Güell, el Jardí de la Tamarita i el Parc del Laberint d'Horta i durant els mesos de juny i juliol.
L'any 2000 ens constituïm com a Fundació Xavier Montsalvatge amb el generós i cordial consentiment de l'il·lustre compositor català i amb el reconegut enginyer industrial Antoni Serra i Martí com a president. Es fa la presentació oficial als jardins de l'Hotel La Gavina de S'Agaró amb la presència del mestre Xavier Montsalvatge, el seu president Antoni Serra, el director de la Revista Musical Catalana Jaume Comellas, l'eminent periodista Carles Sentís, la família Ensesa i diverses personalitats.
A partir d'aquí comencen els següents cicles de concerts:
Restauració d'aquesta obra de Rafael Gustavino duta a terme per l'equip d'Arquitectes de Ignasi Sola-Morales, que acaba de restaurar el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, incendiat poc abans. Al programa de l'acte - Abril de 2002 - Anton Serra i Cecilio Tieles toquen la Introducció i Allegro del familiar de l'arquitecte, el compositor Carlos Gustavino per a flauta i piano. Patrocinat per l'Ajuntament de Vilassar de Dalt.
Un total de 7 concerts-homenatge al Parc Nou d'Olot - dos mesos després del traspàs de l' il·lustre compositor Xavier Montsalvatge - ciutat gironina d'on procedeixen les arrels del mestre tant estimat. A cada concert s'interpreta una obra seva i altres obres dels compositors mes propers a ell. Patrocinats per l'Ajuntament d'Olot.
105 concerts que s'han desenvolupat a les següents seus emblemàtiques de la ciutat de Barcelona i del poble de l'Arboç (Tarragona). Amb el suport del DEPARTAMENT DE CULTURA I MITJANS DE COMUNICACIÓ DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, DEPARTAMENT DE PATRIMONI HISTÒRIC DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA i de les empreses i entitats IMPERIA FOIE-GRAS, DAMM, FREIXENET, LEMERIDIEN, CATALUNYA MÚSICA, AMICS DE LA MUSICA DE BARCELONA, AMICS DE LA MÚSICA DE BADALONA, SINOPSIS COMUNICACIÓ I DISSENY, HUSA HOTELS, AMICS DEL MNAC, FUNDACIÓ PUIG, DR. MANCHON: CENTRE DE DIAGNOSTIC PER LA IMATGE, CAVA VILARNAU, AJUNTAMENT DE L'ARBOÇ, CASES SINGULARS i TOTES LES SEUS DELS CONCERTS:
Palau Moja, Saló Vigatà: 2005, 2006, 2007, 2009 i 2010 Palau de Sabassona / Ateneu barcelonès, Auditori: 2005 Palau Nacional MNAC, Cúpula, Sala oval i Auditoris: 2006, 2007 i 2008
Biblioteca de Catalunya, Sala de Llevant: 2008, 2009, 2010
Fundació Rocamora, Salons centrals: 2011 i 2012
Palau Robert, Sala Cotxeres: 2011, 2012, 2013, 2014 i 2015
Centre Cultural Metropolità Tecla Sala, Sala d'actes: 2011
Acadèmia Marshall, sala Alicia de Larrocha: 2011, 2012, 2013, 2014 i 2015
+Bernat, Magatzem de Cultura: 2011
Palau Dalmases, Espai Barroc: 2011, 2012 i 2013
La Giralda de l'Arboç, Auditori exterior, 2011 i 2012
Palau Moxó, Cavallerisses: 2012
Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi: Saló d'actes: 2012, 2013, 2014 i 2015
Palau dels Comtes de Pignatelli / Reial Cercle Artístic de Barcelona, Sala dels Atlants: 2014
3 concerts a la Cúpula al aire lliure amb vistes al Maresme de Cabrera de Mar, amb músics catalans i italians. Patrocinats per l'Ajuntament de Cabrera de Mar i amb la col·laboració de IMPERIA FOIE-GRAS.
7 concerts patrocinats per l'Ajuntament de Colera
35 concerts gratuïts amb músics internacionals de gran nivell, al prestigiós Centre Cultural Metropolità Tecla Sala de l'Hospitalet de Llobregat els matins de diversos diumenges de cada any. Patrocinats per l'Ajuntament d'Hospitalet i organitzats el Centre Cultural Metropolità Tecla Sala i programats per la Fundació Xavier Montsalvatge. Patrocinats per l'Ajuntament de L'Hospitalet.
Finalment, l'any 2009 la família del mestre ens demana la propietat de la Fundació Xavier Montsalvatge, per poder focalitzar les seves activitats única i exclusivament a l'obra d'aquest eminent compositor català. És en aquest moment que es crea definitivament la ASSOCIACIÓ PEL FOMENT DE LA MÚSICA CLASSICA. A partir d'aquí, plenament constituïda i amb Antoni Serra i Martí com a president, continua amb els festivals que ja té i arrenca una nova sèrie de Festivals.
40 concerts estivals amb músics internacionals de gran nivell a esglésies romàniques i un modern auditori de les poblacions ombrívoles de La Cerdanya com Alp, Mosoll, Urús, La Molina, Talló (Bellver de Cerdanya), Prats i Sansor, Queixans, Urtx, Soriguerola, Estoll. Patrocinats pels Ajuntaments implicats i la Diputació de Girona.
21 concerts a l'incomparable paratge del Monestir de Sant Quirze de Colera a l'Alt Empordà, amb gran èxit de públic:
1 concert cada 14 d'agost fins el 2018
2 concerts el 2021
3 concerts el 2022
3 concerts el 2023
Alguns d'ells patrocinats per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i la AIE Asociación de Interpretes, Artistas i Ejecutantes
500 concerts (9 sense numerar durant la tardor de 2012) tots els dimarts de l'any excepte els festius, a la històrica i emblemàtica Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona tots els dimarts de l'any. Sense patrocini però amb diversos col·laboradors.
2 concerts amb música dels Germans Pla, intèrprets i compositors del període clàssic nascuts a Balaguer. El primer es fa al Castell d'Os de Balaguer i el segon al Monestir de Sant Domènec de Balaguer. Patrocinats pel Departament de Cultura de l'Ajuntament de Balaguer.
38 concerts estivals al teatre del meravellós i antic casino Hotel Belvedere du Rayon Vert amb un bon triomf des del principi. Patrocinats per l'Hotel Belvedere du Rayon Vert i la Mairie de Cerbere
2 concerts a l'era de la senyorial casa dels Botey a Premià de Dalt. Patrocinat per l'Ajuntament de Premià de Dalt en tant que patrocinador i organitzador del 38è Festival de Música del Maresme.
1 concert a la casa de Valldoreix de Xavier Molinas i Magalí De Quadras amb el patrocini dels assistents
Desprès del decés del seu president Antoni Serra i Martí, la seva filla Maria Serra Pujadas, psicòloga i persona cabdal de l'ICCIC (Institució Cultural del Cic), assumeix el càrrec de presidenta. L'activitat musical internacional del flautista Anton Serra, fill i germà respectivament dels dos presidents de l'Associació, ha ajudat a dinamitzar molt considerablement les activitats de l'AFMC, aportant infinitat d'intèrprets d'arreu del món per els seus festivals i aportant també les seves pròpies interpretacions a gran nombre de llocs on no s'hi feien concerts i que possiblement no se n'haguessin fet mai.
Continuar amb els festivals
- CLÀSSICA A LA REIAL ACADÈMIA
- CONCERTS AL MONESTIR DE SANT QUIRZE DE COLERA
- FESTIVAL INTERNATIONAL DE MUSIQUE / HOTEL BELVEDERE DU RAYON VERT
- CONCERTS A CASES PARTICULARS / VALLDOREIX / VALLVIDRERA
Seguir treballant per un ambiciós projecte tantejat des de fa uns quants anys que reuniria totes les localitats costaneres entre la Catalunya francesa i la nostra des de Cotlliure fins Cadaqués. El dia que es faci realitat aquest projecte, es podria anomenar “Festival Internacional de Música Cap de Creus i Cap de Sant Vicenç”
Reprendre els “Festivals Musicals La Baga de Cerdanya” aturats el 2016, en les mateixes localitats habituals i potser ampliar-les.
Reprendre “Música als Palaus” aturat al 2016, afegint nous palaus barcelonins.
Reprendre l’antic cicle “Clàssica als Parcs” però només a la Sala Hipòstila del Parc Güell, l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella i a la Sala Hipòstila de Can Altimira al carrer Mandri de Barcelona, els tres millors emplaçaments per a la música de cambra. També es contempla un projecte anomenat “Festival Güell” emplaçat al Palau Güell, al Palau Moja i al Parc Güell.
Reprendre el Festival Internacional de Música Germans Pla de Balaguer que, malauradament, es va quedar bloquejat després de la seva primera edició. Creiem fermament que els tres germans Pla de Balaguer tenen una música molt refinada que mereix ésser coneguda i reconeguda per tots els catalans. Pertany al període clàssic galant i és molt atractiva i del tot plaent per a qualsevol tipus de públic.
Per aquest motiu, el juliol 2014 i sota els auspicis de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, l’AFMC funda la brillant NOVA ORQUESTRA DE CAMBRA GERMANS PLA i fa la seva presentació oficial al prestigiós XVI FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA CASTELL DE SANTA FLORENTINA de Canet de Mar amb un concert per a flauta i orquestra de Manel Pla inclòs en el programa. Desprès, la NOCGP ha fet un seguit de concerts, destacant els diversos concerts al seu cicle “Clàssica a la Reial Acadèmia”, dos concerts a l’Auditori d’Alp dins dels Festivals Musicals la Baga de Cerdanya i un d’ells anomenat amb el curiós palíndrom “Pla a Alp”, donat que el concert va ser dedicat exclusivament a la música dels tres germans Pla. La NOCGP també ha inclòs altres compositors catalans als seus programes com les dues recents interpretacions de la Suite Belvedere de Joan Manén a “Clàssica a la Reial Acadèmia” i al Festival International de Músique / Hotel Belvedere du Rayon Vert, amb la col·laboració de l’Associació Joan Manén. També ha actuat al Festival de Música de Cabrera de Mar 2022 i al Monestir de Sant Quirze de Colera 2023.